Energethische massages vervolg.


Het Meridiaanwiel.


Het overzicht van hoe de energie gedurende de dag door de meridianen stroomt, wordt ook wel het meridiaanwiel of de orgaanklok genoemd. 
Waarom we overdag veel en 's nachts meestal niet naar het toilet moeten? Waarom ons redeneringvermogen optimaal is tegen de middag en onze spieren het sterkst in de namiddag? Waarom u zich na een transatlantische vliegreis zo ellendig voelt? Eén antwoord: de biologische klok.

Het Meridiaanwiel volgt de volgende meridianen. Dit is een beknopte uitleg van de aspecten die kunnen spelen bij de betreffende meridianen.


1. Centrale-meridiaan 19-21uur

Deze reguleert de hersenen en wordt beïnvloed door emotionele stress, angsten en leerproblemen. Hij bevindt zich midden op de romp aan de voorkant. Denken en vormgeven.


2. Gouverneur-meridiaan 11-13uur

Deze reguleert de lichaamsfuncties en is betrokken bij problemen met de wervelkolom en de suiker- en stofwisseling. Hij bevindt zich midden op de romp aan de achterkant. Hoe sta je in de wereld.

Afb Meridiaan wiel

3. Maag-meridiaan 7-9uur

Reguleert m.n. de maag en de spijsvertering. Bij een blokkade kunnen oprispingen, winderigheid, allergieën, astma, problemen met knieën, enkels en kaakgewricht, pijn in de lies en kiespijn. Op emotioneel gebied: nerveuze spanningen, ergernis, prikkelbaarheid, teleurstelling en gebrekkige innerlijke harmonie ontstaan. Het beginpunt ligt onder het oog en het eindpunt op de voeten op de tweede teen. Yang-energie.


4. Milt-meridiaan 9-11uur

Regelt bloedvaten, bloed en het transport hiervan en de spiertonus. Bij blokkades kunnen er problemen met de bloedsuikerspiegel, diabetes, bloedafwijkingen, allergieën, gebrek aan eetlust, winderigheid, diarree, pijn in de wervelkolom en gewrichten, zwakke of traag bewegende ledematen, bindweefselzwakte, aambeien of spataderen ontstaan. Op emotioneel gebied: verdriet en gebrek aan waardering. Het beginpunt ligt op de mediale nagelhoek van de grote teen en het eindpunt ligt onder de oksel. Yin-energie.


5. Hart-meridiaan 11-13 uur

Reguleert bloed, bloedvaten en bloedsomloop. Bij blokkades kunnen problemen met hart en bloedvaten, onregelmatige pols en hartslag, bloedend tandvlees, spraakstoornissen, pijn in de schouders en problemen met het buigen van de onderarm en hand ontstaan. Op emotioneel gebied: liefdesproblemen, plankenkoorts, onredelijk gedrag, hysterie, opwinding, slapeloosheid en buitensporige dromen. Het beginpunt ligt onder de oksel en het eind punt op de top van de pink aan de binnenzijde. Yin-energie.


6. Dunne darm-meridiaan 13-15uur

Reguleert de lichaamssappen. Bij blokkades kunnen een pijnlijke en rommelende buik, spijsverteringsproblemen (diarree, constipatie), darmschimmels, allergieën, problemen met de mond, gebit en ogen, hoofdpijn, oorpijn, tinnitis (oorsuizen), tenniselleboog, pijn in de schouders, problemen met het strekken van de arm en het draaien van de nek ontstaan. Op emotioneel gebied: gebrek aan eigenwaarde, gebrek aan vreugde, verdriet, somberheid en haat. Het beginpunt ligt op de top van de pink aan de buitenzijde en het eindpunt voor de gehoorgang. Yang-energie.

© 2011 Praktijk EMARE Heerlen (Limburg)
Webdesign door Jef Lemmens; jlmultimedia@kpnmail.nl